Ен Ј. Гилиланд

anne-giliand

Универзитет Калифорније

 Шта је посебно” у вези с посебним збиркама у 21. веку?

У свету широко доступних лиценцираних дигиталних публикација ретке и уникатне посебне збирке постале су joш истакнутији део библиотечких фонодва.

Ове збирке су такође све више интегрисане у разноврсне образовне програме и иницијативе. У овом раду ће се разматрати шта је „посебно у вези с посебним збиркама у библиотекама двадесет првог века, као и о одређеним улогама које посебне колекције могу или се очекује да играју у држави, у библиотеци и осталим институцијама.

Ен Ј. Гилиланд је професор и директор Програма специјализације архивистичких студија при Одељењу информационих студија, директор Центра информација као доказа, Постдипломске школе образовања и информационих студија и сарадник у настави Центра за дигиталну хуманистику при Универзитету Калифорније у Лос Анђелесу.

Такође, она је и директор Иницијативе за архивистичко образовање и истраживање (AERI), која је глобални подвиг у сарадњи међу академским институцијама које теже промовисању врхунског приступа у научном раду када су архивистичке студије у питању, као и охрабривању наставних и педагошких иновација у образовању архивиста, како локално тако и широм света.

Она је штићеник Друштва америчких архивиста и примила је бројне награде из сфере архивистичких и информационих наука. Почасни је колега истраживач Центра глобалног истраживања, RMIT Универзитета у Мелбурну и радила је као професор при NORSLIS (Нордијска истраживачка школа за библиотекарство и информатику) на Тампере универзитету, Лунд универзитету и Краљевској школи у Данској. Радила је и као почасни професор истраживач при Институту за хуманистичке напредне технологије и информације на Универзитету у Глазгову. Предавала је као гостујући професор на Ренмин Универзитету у Пекингу и на Универзитету у Задру.

Њено истраживање и предавање је у широј вези са историјом, природом, људским утицајем и технологијама које се тичу архива, чувања записа и сећања, нарочито у транслокалном и међународном контексту. Њен најскорији рад бави се чувањем података и архивским системима и праксама које подржавају људска права, опоравак и дневни живот у постконфликтном окружењу или окружењу дијаспоре; политиком и природом метаподатака; дигиталним бележењем података, архивистичком информатиком, истраживачким методама и дизајном у архивистичким студијама.