Бернард Фец

bernhard-fetz-presse

Директор Књижевног архива, Музеја књижевности, Одсека за планске језике и Музеја есперанта у Аустријској националној библиотеци

Вишеструки живот библиотечких објеката. О међузависности културне баштине, научног истраживања и популарне презентације

Модерне библиотеке и архиви су много више од складишта за књиге, рукописе, фотографије, мапе и извештаје. У излагању ће бити речи о односима између потребе за стручном заштитом, захтева за научним документовањем и приређивањем, као и очекивања јавности за представљањем културних објеката у музејима или виртуелном окружењу. На основу искуства у новооснованом Музеју литературе у Бечу (сачињеног углавном на основу колекција Аустријске националне библиотеке), у излагању ће бити показани различити начини „оживљавања“ објеката. Убрзани развој и успех музејима омогућава и област дигиталне хуманистике дајући им могућност комбиновања библиотечких каталога са различитим резултатима уредничког посла као и предности виртуелних изложби.

Бернард Фец је директор Књижевног архива, Музеја књижевности, Одсека за планске језике и Музеја есперанта у Аустријској националној библиотеци. Ради као предавач на Одсеку за германистику Бечког уноверзитета и имао је водећу улогу на удруженим истраживачким пројектима са различитим институцијама међу којима и са Лудвиг Болцман институтом за историју и теорију биографије; 1988. године био је први стипендиста Херман Брох програма Библиотеке Бајнеке на Универзитету Јејл. Господин Фец ради и као књижевни критичар на аустријским радио станицама Die Presse и Neue Zürcher Zeitung и један је од уредника Едиције Алберт Драч у 13 томова и серије књига Профили. Тренутно је укључен у неколико пројеката дигиталног издаваштва. Господин Фец често је објављивао на тему књижевности и културне историје 20. века. Неки од последњих објављених радова су: Das unmögliche Ganze: Zur literarischen Kritik der Kultur (Mинхен, 2009); Die Biographie – Zur Grundlegung ihrer Theorie (ed., Берлин, 2009); Die Ernst Jandl Show (уредник, са Хансом Швајгером, Салцбург, 2010); Theorie der Biographie. Grundlagentexte und Kommentar (уредник, са Вилхелмом Хемекером, Берлин, 2011), Das Literaturmuseum. 101 Objekte und Geschichten (уредник, Салцбург и Беч 2015), Franz Grillparzer. Ein Klassiker für die Gegenwart (уредник, са Михаелом Ханселом и Хансом Швајгером, Беч 2016).